Oetsjpanning

De Meuleberg

De Meuleberg

Nieuwsgierig wat er bij ons is in de geluksweek? Zie katern laatste nieuws!!

Arrangementen

Oetsjpanning de Meuleberg Oetsjpanning de Meuleberg Oetsjpanning de Meuleberg Oetsjpanning de Meuleberg Oetsjpanning de Meuleberg Oetsjpanning de Meuleberg Oetsjpanning de Meuleberg

Jeu de boules

Het lijkt voor ons een simpel spelletje, maar voor de Franssen is het volkssport nummer 1: Jeu de Boules!

Oetsjpanning de Meuleberg heeft een eigen Jeu de boules baan!

Bij het gebruik van ons Jeu de Boules Arrangement is de baan gratis.

  • Jeu de Boules Borrel Arrangement € 6,- per 2 personen 2 consumpties en een portie bitterballen
  • Jeu de Boules Vlaai Arrangement € 7,- per 2 personen 2x koffie met vlaai

De bedoeling is eenvoudig: men gooie een klein houten balletje, de buut, zes tot tien meter van het beginpunt vandaan. Daarna probeert een ieder stalen ballen zo dicht mogelijk bij dat balletje te gooien. De stalen ballen hebben een doorsnee van 71 tot 80 millimeter en een gewicht van zeven tot acht ons.

Er zijn een paar manieren om dat te bereiken, onder meer afhankelijk van de terreingesteldheid en de plek waar de ballen van de tegenstander liggen. De eenvoudigste is gewoon rollen.

Een andere mogelijkheid is schieten (in het Frans tirer, een woord dat wel verhollandst wordt tot tireren). Hierbij houdt men de bal onder de hand geklemd om die met een hoge boog zo precies mogelijk te plaatsen. Een beetje backspin maakt dat de bal niet te ver door rolt. Men kan ook proberen op een bal van de tegenstander te schieten, als die te dicht bij de buut ligt.
Men speelt één tegen één (tête à tête), tweetal tegen tweetal of drietal tegen drietal. In het laatste getal speelt elke speler met twee ballen, anders met drie ballen. Het beginpunt wordt aangegeven met een cirkel, waarbinnen de spelende speler staat.
De eerste gooit de buut en dan de eerste bal. Dan poogt de tegenpartij dichterbij de buut te komen. Lukt dit niet, dan blijft deze partij aan de beurt tot het gelukt is of alle ballen op zijn. Komt de tegenpartij dichterbij, dan is de eerste partij weer aan de beurt tot die dichter bij ligt. Als een ploeg door zijn ballen heen is, mag de andere partij zijn resterende ballen nog gooien.
Alle ballen van de winnende partij die dichter bij de buut liggen dan de dichtstbijzijnde van de tegenstander, tellen voor een punt. Er wordt net zo lang gespeeld tot een partij dertien punten heeft.

Dat duurt soms meer dan twee uur. In een tournooi met meerdere rondes betekent dat dat soms geruime tijd gewacht moet worden tot alle wedstrijden gespeeld zijn. Een beetje Fransman heeft dar geen enkel probleem mee. Die pakt gewoon een glaasje pastis of rode wijn en gaat lekker zitten kijken.

Prins Bernard Molen

Trots vangt deze molen van het standaardtype op de scheiding van hoog en laag de wind om de molenstenen hun werk te laten doen. Aan de ene kant het lage dal van de Roer en aan de andere kant het hogere stuifzandheuvelgebied en het hoogterras van de Meinweg. De molen is in 2002 geheel hernieuwd gebouwd. Ze verkeert in een perfecte staat en is geheel origineel in bedrijf. Wilt u alles weten over deze molen boek dan een rondleiding.


Dit is op afspraak ook mogelijk buiten de standaard openingstijden.

Contact

Bezoekadres
Oetsjpanning de Meuleberg
Waterschei 71
6074 ES Melick
Tel: 0475-475901
Email: info@demeuleberg.nl

Openingstijden

Maandag  en donderdag gesloten.

Dinsdag t/m vrijdag van 11.00 uur tot 18.00 uur.

Donderdag gesloten, voor groepen of vlaaibakworkshops op aanvraag geopend

Zaterdag van 11.00 uur tot 19.00 uur

Zondag van   10.00 uur tot 19.00 uur

N.B. Bij regen kan het ( door de week)  zijn dat we de deuren gesloten houden.

Oetsjpanning De Meuleberg is lid van verschillende instanties: VVV Midden Limburg, ondernemers vereniging GastvrijRoerdalen- Wassenberg. Daarbij zijn we vvv agentschap en kunt u bij ons terecht voor cadeaubonnen en diverse wandel- en fietsroutes.

  • Facebook
  • Twitter